Praktična edukacija ZDRAVI & POSEBNI slani obroci održana je 23. studenog u Edukacijskom gastronomskom centru Istre u Pazinu u organizaciji AZRRI-ja (Agencije Za Ruralni Razvoj Istre). Na praktičnu edukaciju su došli kuhari s otoka Lošinja i iz Istre.
U prvom dijelu praktične edukacije kuhari su kroz prezentaciju u Power Pointu saznali što oni trebaju znati o posebnim potrebama u prehrani, o alergiji na hranu, celijakiji, dijabetesu, intoleranciji na hranu... te na koji način pristupiti pripremi obroka prilagođenog posebnim potrebama u prehrani.
Potom su bili upoznati s načinima pripreme bilo kojeg allergen free obroka kako bi se u namirnicama sačuvalo njihovo nutritivno blago te obroci bili zdravi za svakoga, a prilagođeni posebnim potrebama u prehrani ili nekom od pravaca prehrane (npr. veganski...)
Uz sve navedeno mogli su naučiti o protokolu koji se mora poštivati od nabave namirnica do serviranja obroka na tanjuru te o načinu ophođenja prema gostima koji imaju posebne potrebe u prehrani kako bi se gosti osjećali sigurno i da su dobrodošli.
U drugom dijelu praktične edukacije pripremani su sljedeći ZDRAVi & POSEBNi allergen free slani obroci:
Juha od crvene leće
Namaz od slanutka i suncokretovih sjemenki ala pašteta
Slani muffini od prosa
Namaz od prosa i tikvica ala majoneza
Pita od crvene leće i heljde
Polpete od slanutka
Heljda kao prilog
Proso kao prilog
Pileći file u umaku od hokaido bundeve.
Vesna Krajnović
ZDRAVO & POSEBNO