U cilju trajne edukacije i usavršavanja ugostiteljskog osoblja kao i valorizacije poljoprivredno prehrambenih proizvoda Istre, AZRRI (Agencija za ruralni razvoj Istre) organizira i ove jeseni radionice za kuhare i konobare u svom Edukacijskom gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu u Pazinu.
U sklopu jesenjih radionica ugostitelji Istre imat će priliku educirati se o ZDRAVO & POSEBNO prehrani, o prehrani koja je zdrava za svakoga, a ujedno prilagođena onima s posebnim potrebama u prehrani.
Svjedoci smo brojnih bolesti koje su povezane s nezdravom prehranom i prekomjernim unosom hrane, što uzrokuje sve prisutniju pretilost kako kod dječje populacije tako i kod odraslih, i koje predstavljaju vodeći uzrok prijevremene smrtnosti u razvijenim zemljama. Te bolesti su dijabetes tipa II, bolesti kardiovaskularnog sustava, visok tlak, moždani udar kao i neke vrste karcinoma.
Danas su ogromni troškovi javnog zdravstva kao i svakog pojedinca koji pokušava popraviti ono što se pokvarilo uslijed nezdrave i neuravnotežene prehrane, a isti se sasvim sigurno mogu smanjiti kroz edukaciju o važnosti zdrave prehrane kao i o načinu pripreme zdravih obroka koji su ujedno obroci prilagođeni svima koji imaju posebne potrebe u prehrani.
Objekti javne prehrane, posebno oni u kojima se pripremaju obroci za djecu, bolesne, osobe treće dobi, ali i objekti u kojima se pripremaju obroci za turiste koji dolaze iz raznih dijelova svijeta u kojima su posebne potrebe u prehrani čak i izraženije, moraju se u potpunosti prilagoditi ovome sve izraženijem problemu kao i zahtjevu tržišta.
Današnji turist bira svoju turističku destinaciju i na temelju gastro ponude. Postotak ljudi s posebnim potrebama u prehrani u svijetu je mnogo veći nego kod nas, a Hrvatska, posebno Istarska županija, je najrazvijenija turistička regija u okruženju. Stoga se u taj razvoj renomirane turističke destinacije mora ukomponirati i allergen free gastro ponuda koja je u današnje doba jako bitna karika u ukupnoj turističkoj ponudi. ZDRAVA & POSEBNA prehrana je kombinacija zdrave i allergen free prehrane što u konačnici pojednostavljuje pripremu i omogućava mnogo širu ponudu ugostiteljskog objekta.
Više o radionicama, načinu i uvjetima prijave možete pronaći na http://www.azrri.hr/index.php?id=278
U listopadu i studenom su previđene dvije ZDRAVO & POSEBNO praktične edukacije sljedećeg sadržaja:
- ZDRAVI & POSEBNI obroci, allergen free slani obroci, prilagođeni svima s posebnim potrebama u prehrani (alergičari, oboljeli od celijakije, dijabetičari), a zdravi za svakoga.
- Edukacija kroz Power Point prezentaciju o:
posebnim potrebama u prehrani
hrani kada se pripremaju obroci za sve koji imaju posebne potrebe u prehrani
sigurnosnom protokolu pri izboru, skladištenju i obradi allergen free namirnica
načinu ophođenja prema gostima koji imaju posebne potrebe u prehrani
namirnicama koje su okosnica u pripremi ZDRAVIH & POSEBNIH obroka
- Praktična edukacija kroz izradu ZDRAVIH & POSEBNIH slanih obroka
- ZDRAVE & POSEBNE Free Slastice, slastice oslobođene alergena, funkcionalne slastice za svakoga.
- Edukacija kroz Power Point prezentaciju o:
posebnim potrebama u prehrani
namirnicama koje se koriste u slastičarstvu za izradu slastica namijenjenih svima koji imaju posebne potrebe u prehrani
sigurnosnom protokolu pri izboru, skladištenju i obradi allergen free namirnica
načinu ophođenja prema gostima koji imaju posebne potrebe u prehrani
namirnicama koje su okosnica u pripremi ZDRAVIH & POSEBNIH Free Slastica
- Praktična edukacija kroz izradu ZDRAVIH & POSEBNIH Free Slastica
Inteligentan način kuhanja u objektima javne prehrane zadovoljava sve nutritivne i posebne potrebe svih korisnika uz smanjene troškove pripreme.
Svatko od nas može doprinjeti da svijet bude siguran, ugodan i gostoprimljiv za sve koji su alergični na pojedine namirnice i za sve koji imaju bilo kakve posebne potrebe u prehrani!
Između vas i vašeg izbora da se educirate kako postati upravo takav ugostitelj stoji samo odluka da se prijavite na radionice u Edukacijskom gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu u Pazinu.
Vesna Krajnović
ZDRAVO & POSEBNO