Jedna od najdragocjenijih biljaka na kugli zemaljskoj koja se smatra korovom od kojeg svi bježe.
Ali nije uvijek bilo tako, poznato je da su koprivu i kao hranu i kao lijek koristili i Grci i Rimljani, a o njoj su pisali Hipokrat, Horacije i Plinije. Ni danas nije baš tako svugdje, u Engleskoj se na primjer održava čak i natjecanje u jedenju kopriva Stinging Nettle Eating Championship. A i sve je više ljudi koji hranu i lijek traže u prirodi.
U našem domu se oduvijek konzumirala kopriva, bila je hrana koja je služila kao lijek. Mama je bila anemična i kopriva je često zamijenila špinat ili kao prilog ili u pitama. Za vrijeme mog života u Londonu, u Velikoj Britaniji, jako sam se udebljala i kada sam odlučila da je vrijeme "skinuti" kilograme čaj od koprive mi je bio glavni saveznik u tome. Čaj od koprive je odličan za čiščenje organizma, poznat je kao izvrstan diuretik, pospješuje izbacivanje suvišne tekućine iz tijela.
Danas ja kao mama pokušavam na sve načine napraviti koprivu za svoju djecu. Najukusniji nam je kruh od kukuruznog brašna s koprivom, a i polpeti s koprivom su za prste polizati.
Kopriva je jedan od najboljih primjera hrane kao lijeka, sadrži velike količine vitamina A i C, od minerala u njoj se nalaze kalcij, fosfor, željezo, magnezij, natrija, kalij, zatim kremična kiselina i biljni hormoni koji reguliraju razinu glukoze u krvi.
Sada je idealno vrijeme za branje mladih listova koprive. Možemo ju naći na livadama, uz ograde, na rubovima šuma i svugdje gdje je bogato tlo u laganoj hladovini. Kopriva cvate od lipnja do rujna, a listovi, mladi i oni malo stariji beru se tik prije cvjetanja ili za vrijeme cvjetanja. Kod branja je bitno ne brati ju uz prometnice jer veže za sebe štetne, ispušne plinove.
Ovo je velika večina razloga zašto konzumirati koprivu: jača otpornost organizma, pomaže kod slabokrvnost, kamenaca mokraćnog mjehura, gihta, išijasa, reume, zaustavlja unutarnja i vanjska krvarenja, pročišćuje krv pa je korisna kod kožnih bolesti ali i bubuljica i otvorenih rana na koži, pomaže kod bolesti pluća, želuca, žuči, jetre, astme, žutice, dokazano snižava sadržaj šećera u krvi, regulira niski krvni tlak, olakšava iskašljavanje, sprečava ispadanje kose, zaustavlja krvarenje, pomaže pri glavoboljama, pospješuje probavu, zbog velikog udjela kalija u svome sastavu djeluje diuretski, pospješuje izmokravanje, pomaže u borbi protiv virusnih i bakterijskih oboljenja, anemije, teškeih bolesti krvi, suženja krvnih sudova, fistule, gljivičnih oboljenja noktiju, ekcema, umora…
Zato spojite ugodno sa zdravim i korisnim, prvo slobodno vrijeme odvojite za pješačenje po prirodi i branje koprive.
Vesna Krajnović
ZDRAVO & POSEBNO