Free Slastice su svakako drugačije slastice od uobičajenih. One su posebne i prilagođene onima koji mogu jesti samo takve slastice, ali su jednako tako i zdrave slastice, pripremljene od namirnica koje osiguravaju zdravlje za organizam svakog čovjeka.
Upravo zato Free Slastice predstavljaju funkcionalne slastice za svakog sladokusca kojem je zdravlje jednako važno kao i komad dobrog kolača.
Kada se govori o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani, obično se navede voće kao mogućnost da se zasladimo na kraju ili između obroka. Međutim, to ne mora biti tako. S funkcionalnim slasticama ne samo da se možemo zasladiti nakon obroka, nego s njima u organizam unosimo namirnice koje su vrlo bitne za dobro zdravlje i kvalitetan i dug život te su one odličan prvi korak na početku dana kao i zdrava nagrada na kraju dana zbog koje će nagrada biti višestruka i svakako će izostati osjećaj grižnje savjesti zbog pojedenog komada torte prije spavanja.
Što slasticu čini funkcionalnom? Savršen okus od savršenih sastojaka koji pružaju savršen sklad visokokvalitetnih nutrijenata.
Sastojci koje koristim u izradi upravo takvih slastica su: prije svih proso, proso u zrnu i brašno od prosa, zatim heljda i to u zrnu i brašno od heljde; nadalje koristim i ostala brašna od cjelovitog zrna žitarice. Brašno od tapioke je izvrstan dodatak kako u bezglutenskim smjesama tako i u onima koje imaju gluten. Rogač u smjesama za pečenje, u kremama i u preljevima je najzdravija zamjena za čokoadu i kakao, a okusom ih daleko premašuje posebno u kombinaciji s domaćim maslinovim uljem što fantastično prezentira zdrave okuse i mirise Mediterana.
Kokos je jedini orah koji se tretira kao nealergen, stoga u pripremi nekih od mojih Free slastica korstim kokosovo brašno kao i kokosovo ulje i mast. Ipak, najviše volim koristiti domaće maslinovo ulje, pored njega u nekim slasticama nađe se i ulje bučinih sjemenki ali i laneno ulje.
Orašasto voće, osim kokosa, vrlo uspješno sam zamijenila sjemenkama od lana, suncokreta i buče što slastice u kojima se one nalaze čini pravim nutritivnim blagom.
Moj najdraži šećer je muscovado šećer (nerafinirani šećer šećerne trske) kojeg koristim u većini svojih slastica u koje je neophodno staviti šećer. Svojoj djeci slastice pripremam i s grožđanim šećerom koji je jako dobar za tjelesno i intelektualno hiperaktivnu djecu. Ipak veliki broj slastica zasladim prije svega suhim datuljama, pa nadalje grožđicama, suhim šljivama i suhim smokvama za koje je jako bitno voditi računa da nisu tretirani sumpornim dioksidom (SO2) koji je jak alergen.
Nezamjenjiva u pripremi raznih krema jest bundeva, razne vrste bundeva, butter pumpkin, hokaido bundeva, a i obične tikvice su se pokazale vrlo interesantnom namirnicom. Tu je i neizostavni narančasti i ljubičasti batat koji slasticama daje i prekrasnu boju. Naravno da su i kruške, jabuke, breskve, marelice, smokve i ostalo nealergeno voće namirnice od kojih se mogu pripremiti ukusne i zdrave kreme kao sastavni dio zdravstveno i organoleptički odlične torte.
Začini su vrlo bitni u pripremi funkcionalnih slastica i ja koristim razne vrste začina u umjerenim količinama. Od svih njih istaknula bih đumbir i kurkumu koje je najbolje koristiti u svježem obliku i koji svojim sastavom uveliko doprinose da slastica bude funkcionalna.
Svi navedeni sastojci koje najviše koristim u izradi Free Slastica, zajedno s mnogim drugima koje koristim u nekim određenim, savršeno su izbalansirani te uz osjećaj užitka i zadovoljstva na nepcu pružaju i osjećaj sitosti. Ono što je najvažnije istaknuti kada su Free Slastice u pitanju jest da one dižu energiju i nakon njihovog konzumiranja dobije se dodatna snaga.
Free Slastice su, dakle, funkcionalne slastice koje daju energiju, a ne troše je za probavljanje teških sastojaka.
Vesna Krajnović
ZDRAVO & POSEBNO
© Sva prava pridržava Vesna Krajnović Niti jedan dio ovog teksta ne može se reproducirati u bilo kojem obliku i bilo kojim sredstvima bez pismenog odobrenja autorice.