Da bi vam slastica, kako se uvriježeno kaže, ispala kako treba, prema vašim očekivanjima i okusom i izgledom, baš onakva kakva je bila kada ste ju probali, ako se ju probali kada ju je profesionalac napravio, morate dobro organizirati proces rada s unaprijed pripremljenim, izvaganim/izmjerenim namirnicama.
Za pripremu ove slastice prvo treba napraviti zobeno mlijeko ili za bezglutensku varijantu (dalje u tekstu oznaka BG) rižino mlijeko.
- 200 g zobenih pahuljica (BG rižinih pahuljica) s prstohvatom soli preliti s ½ l vode
- ostaviti da odstoji najmanje 1 sat, ljeti ili u jako zagrijanoj prostoriji obavezno u hladnjaku
- izmiksati štapnim mikserom
- dodati još ½ l vode i procijediti kroz jako sitnu cjediljku
- sipati u staklenu bocu, dodati ½ čajne žličice lanenog ulja i spremiti u hladnjak
Prilikom zagrijavanja povremeno promiješati, a ako se koristi za kuhanje potrebno je neprekidno miješati.
Nakon pripreme allergen free, veganskog odnosno gluten free mlijeka od žitarica potrebno je pripremiti allergen free, vegansku zamjenu za jaja.
- 4 jušne žlice mljevenih sjemenki lana preliti s
- 8 jušnih žlica vode i
- 2 jušne žlice domaćeg jabučnog octa
Pustiti da odstoji ½ sata odnosno dok lan ne nabubri i sve postane lagano želatinozna masa.
Potom:
- 1 zelenu tikvicu naribati s korom, cca 200 gr, može i zamjena npr. 200 gr oguljene puter tikve ili muškatne bundeve i pomiješati s:
- 200 g namočenih zobenih pahuljica (BG rižinih pahuljica) od pripreme zobenog (BG rižinog) mlijeka
- 200 ml zobenog mlijeka (BG rižinog mlijeka)
- 5 jušnih žlica maslinovog ulja
- 100 gr muscovado dark šećera
- 250 gr graham brašna (BG 150 gr heljdinog brašna + 100 gr brašna tapioke)
- 100 gr mljevenog rogača
- 5 gr praška za pecivo (BG bezglutenski prašak za pecivo)
- 5 gr sode bikarbone
- ½ čajne žličice mljevenog đumbira
- ½ čajne žličice mljevene kurkume
Sve zajedno pomiješati, izliti u kalup za torte promjera 28 cm i peći 40 minuta na temperaturi 180°C.
Vrući biskvit preliti s vrućim preljevom od rogača koji se pripema na sljedeći način:
- 250 ml zobenog mlijeka (BG rižinog mlijeka)
- 4 jušne žlice fino mljevenog rogača
- 3 jušne žlice muscovado dark šećera
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
Sve zajedno kuhati neprestano miješajući. Nakon 5 minuta kuhanja ukuhati 1 čajnu žlicu brašna tapioke ili kukuruznog škroba. Nakon kuhanja dodati još jednu jušnu žlicu maslinovog ulja i dobro izmiješati.
Pričekati da se ohladi prije vađenja iz kalupa. Rezati hladnu slasticu.
Vjerujem da će mnogi i oni s posebnim potrebama u prehrani i oni s posebnim izborima prehrane i svi oni koji se žele hraniti zdravo uživati u dobrom okusu ove nutritivno bogate slastice.
Dobar tek!
Vesna Krajnović
ZDRAVO & POSEBNO