Zdrava hrana je hrana koju dobivamo direktno iz prirode pod uvjetom da nije kontaminirana raznim pesticidima, herbicidima..., ali i ispušnim plinovima s prometnica ili emisijama čvrstih čestica iz industrije. Takve hrane je na žalost sve manje pa je stoga jako bitno podržati uzgoj takve hrane, ali i potruditi se i pronaći što je moguće više namirnica u što čišćim prirodnim krajolicima.
Najbolja hrana je svježa, lokalna hrana koja brzo stigne s polja, sa stabla... do stola. Namirnice koje su ubrane u našem susjedstvu i koje imamo u rukama ubrzo nakon branja zadržale su u sebi maksimum svog nutritivnog blaga. Neke od tih namirnica su po svojoj prirodi manje, a neke više, bogate nutrijentima.
Jedna od ovakvih, među nutritivno najbogatijim namirnicama, koja je upravo sada, početkom jeseni, spremna za branje u Istri je žižula. Lokalno stanovništvo žižule uglavnom stavljaju u rakiju, a ako ih konzumiraju onda ih konzumiraju u sirovom stanju i na taj način se zasigurno dobije maksimum od njezinog nutritivnog blaga. Međutim žižule se konzumiraju vrlo malo, a znanje o dobrobiti žižula za ljudski organizam je vrlo skromno.
Žižula je poznata i kao kineska datulja iz razloga jer je jedna od najvažnijih biljaka tradicionalne kineske medicine, a i najrasprostranjenije je stablo u Kini. Žižula obiluje mirealima i vitaminima, potom i flavonoidima koji imaju umirujuća, antioksidativna, antiupalna i antitumorska svojstva.
Žižula jača imunitet, pomaže kod alergije, potiče probavu, ublažava bolesti jetre, proljepšava kožu, štiti od stresa, pomaže kod depresije i nesanice, snižava krvni tlak, pomaže u mršavljenju, osnažuje kosti i smanjuje rizik od leukemije i raka kože.
Upravo zbog svega navedenog ja sam se uhvatila u koštac s ovim plodovima da ih dovučem na trpeze u obliku koji odgovara njihovom karakteru – u obliku zdravih & posebnih allergen free zalogaja jer žižule su u pravom smislu tih riječi i zdrave i posebne.
Vesna Krajnović
ZDRAVO & POSEBNO