PRACTICAL EDUCATION IN PUBLIC EATING FACILITIES

TRANSLATION IN PROGRESS - thank you for understanding

Objekti javne prehrane, posebno oni u kojima se pripremaju obroci za djecu, bolesne, osobe treće dobi, ali i objekti u kojima se pripremaju obroci za turiste koji dolaze iz raznih dijelova svijeta u kojima su posebne potrebe u prehrani čak i izraženije, moraju se u potpunosti prilagoditi ovome sve izraženijem problemu kao i zahtjevu tržišta.

Svjedoci smo sve većeg porasta broja djece i odraslih s posebnim potrebama u prehrani. Takve potrebe imaju alergičari, dijebetičari, oboljeli od celijakije, oboljeli od Cronove bolesti, zatim svi kod kojih se javlja neki oblik netolerancije na određenu hranu.

23632373_1710116552354295_5192822909760396829_o.jpg Djece s takvim stanjima i oboljenjima je sve više u vrtićima i školama, sve je više takvih pacijenata u bolnicama, kao i korisnika u dječjim, đačkim, staračkim domovima i ostalim objektima javne prehrane. Od velike je važnosti obroke koji se pripremaju u objektima javne prehrane prilagoditi njihovim posebnim potrebama u prehrani.

Pored toga, osobito kada su djeca u pitanju, jako je bitno da ta djeca nisu diskriminirana u odnosu na drugu djecu i da jednako tako dobiju sve što i druga djeca, čak i jako ukusne slastice. ZDRAVI & POSEBNI obroci i osobito ZDRAVE & POSEBNE Free Slastice su zasigurno ono u čemu će zajedno uživati oni s posebnim potrebama u prehrani i oni koji takve potrebe nemaju ali jednako tako se trebaju hraniti zdravo.

ZDRAVA & POSEBNA prehrana, koju sam svojim dugogodišnjim iskustvom i obrazovanjem razvila, obuhvaća nutritivno bogate obroke kroz koje se zadovoljava potreba svakog organizma za makro i mikro nutrijentima. Uz to, ZDRAVE & POSEBNE Free Slastice predstavljaju izjednačeno nutritivno bogatstvo i bogatstvo okusa. Svi slani i slatki obroci prilagođeni su svim gore navedenim posebnim potrebama u prehrani, svi su allergen free.

Svjedoci smo brojnih bolesti koje su povezane s nezdravom prehranom i prekomjernim unosom hrane, što uzrokuje sve prisutniju pretilost kako kod dječje populacije tako i kod odraslih, i koje predstavljaju vodeći uzrok prijevremene smrtnosti u razvijenim zemljama. Te bolesti su dijabetes tipa II, bolesti kardiovaskularnog sustava, visok tlak, moždani udar kao i neke vrste karcinoma.

Danas su ogromni troškovi javnog zdravstva kao i svakog pojedinca koji pokušava popraviti ono što se pokvarilo uslijed nezdrave i neuravnotežene prehrane, a isti se sasvim sigurno mogu smanjiti kroz edukaciju o važnosti zdrave prehrane kao i o načinu pripreme zdravih obroka koji su ujedno obroci prilagođeni svima koji imaju posebne potrebe u prehrani.  

Objekti javne prehrane, posebno oni u kojima se pripremaju obroci za djecu, bolesne, osobe treće dobi, ali i objekti u kojima se pripremaju obroci za turiste koji dolaze iz raznih dijelova svijeta u kojima su posebne potrebe u prehrani čak i izraženije, moraju se u potpunosti prilagoditi ovome sve izraženijem problemu kao i zahtjevu tržišta.

Današnji  turist bira svoju turističku destinaciju i na temelju gastro ponude. Postotak ljudi s posebnim potrebama u prehrani u svijetu je mnogo veći nego kod nas, a Hrvatska, posebno Istarska županija, je najrazvijenija turistička regija u okruženju. Stoga se u taj razvoj renomirane turističke destinacije mora ukomponirati i allergen free gastro ponuda koja je u današnje doba jako bitna karika u ukupnoj turističkoj ponudi. ZDRAVA & POSEBNA prehrana je kombinacija zdrave i allergen free prehrane što u konačnici pojednostavljuje pripremu i omogućava mnogo širu ponudu ugostiteljskog objekta.

Kao praktični edukator u pripremi ZDRAVE & POSEBNE hrane objektima javne prehrane nudim edukaciju koja se sastoji od sljedećeg:

- Edukacija kuhinjskog i uslužnog osoblja kroz prezentaciju u Power Point-u:

  • što sve kuhari i konobari moraju znati o posebnim potrebama u prehrani
  • što sve kuhari i konobari moraju znati o hrani kada pripremaju i uslužuju korisnike/goste s posebnim potrebama u prehrani
  • o naminicama koje su okosnica ZDRAVE & POSEBNE prehrane
  • o sigurnosnom allergen free protokolu koji mora zadovoljiti kuhinja i restoran/ blagovaona
  • o načinu ophođenja prema gostima/korisnicima koji imaju posebne potrebe u prehrani

- Praktičnu edukaciju kuhinjskog osoblja u kuhinji kroz autorske recepte:

  • zajednička obrada i priprema namirnica prema receptima za ZDRAVO & POSEBNO obroke i Free Slastice
  • zajednička priprema ZDRAVO & POSEBNO obroka i Free Slastica
  • recepti pripremljenih ZDRAVO & POSEBNO obroka i Free Slastica

Inteligentan način kuhanja u objektima javne prehrane zadovoljava sve nutritivne i posebne potrebe svih korisnika uz smanjene troškove pripreme.

Svatko od nas može doprinjeti da svijet bude siguran, ugodan i gostoprimljiv za sve koji su alergični na pojedine namirnice i za sve koji imaju bilo kakve posebne potrebe u prehrani!

Između vas i vašeg izbora da postanete sigurno, ugodno i gostoprimljivo mjesto za sve koji imaju posebne potrebe u prehrani i da postanete mjesto koje će dati svoj doprinos za zdraviji i napredniji Svijet stoji samo odluka da kontaktirate ZDRAVO & POSEBNO

obj.jav.preh..jpg