U svojim slanim ZDRAVO & POSEBNO obrocima koristim mnoge, različite začine. Moje Free Slastice su obogaćene raznim začinima, kako zbog njihovih nutritivnih vrijednosti, tako i zbog “izvlačenja“ i zaokruživanja okusa.
Kada su u pitanju slani ZDRAVO & POSEBNO obroci najvažniji začin, začin koji nas je pratio od početka je majčina dušica. U svojoj knjizi sam opisala kako sam na(od)hranila dijete alergično na hranu i u tom opisu sam posebno mjesto dala upravo njoj – majčinoj dušici.
“U sve što sam kuhala za svoju kćerku, a i za nas, dodavala sam majčinu dušicu kao jedini začin, naravno pored soli. Neki od razloga zašto sam se odlučila za majčinu dušicu su:
Majčina dušica (Thymus vulgaris) zbog svojih antibiotičkih svojstava u narodnoj medicini je stoljećima poznata kao antibiotik za siromašne. U svom sastavu između ostalog ima vitamine A, C, D, B-kompleks, magnezij, fosfor, kalij i cink. Preporuča se davati je djeci jer jača dječji organizam i odlična je u borbi protiv parazita, pogotovo glista. Pored toga, jača pluća i čisti ih od sluzi. Djeluje protiv svih vrsta grčeva, kašlja, bronhitisa, astme i otežanog disanja. Umiruje živce, ali ne uspavljuje. Majčina dušica djeluje kao: antiseptik, antikoagulans, baktericid, antiparazitik, antireumatik, te prirodni konzervans i insekticid.“ Alergija na hranu, od stresa do sklada, Vesna Krajnović
Ja berem samoniklu majčinu dušicu, mada se onda može i uzgajati. Kao samonikla biljka nalazi se posvuda, na kamenjarima, u maslinicima, na rubovima šuma, na livadama... Majčina dušica cvjeta od svibnja do rujna.
Osim kao začin koristi se i kao čaj i vrlo je poželjno ubaciti ga među uobičajne biljne čajeve koje pijete tijekom dana jer osim dobrog zdravlja majčina dušica daje i hrabrost. Latinski naziv roda Thymus nastao je od grčke riječi thymon što znači hrabrost.
Budite zdravi, budite posebni, izaberite iz prirode!
Vesna Krajnović
ZDRAVO & POSEBNO